Welkom in het nieuwe PGA Catalunya Camiral Hotel
Na een ingrijpende zeven maanden durende verbouwing van het voormalige PGA Catalunya Resort Hotel, is begin juli 2016 het nieuwe Camiral Hotel op het PGA Catalunya Resort geopend. Het is niet overdreven om te spreken van een nieuw hotel, want niets herinnert meer aan het hotel zoals het eerst was.
Weg zijn de afschuwelijke grindtegels tegen de gevel die het oude hotel het gedateerde uiterlijk van een bunker gaven. In plaats daarvan nu een frisse witte gevel met nieuwe entree waarmee het hotel weer helemaal van deze tijd is en naadloos aansluit bij de rest van het resort. Ook het interieur doet in niets meer aan het oude hotel herinneren. De vroegere overwegend donkere tinten hebben nu plaats gemaakt voor een lichte en transparante inrichting die prettig en ruim overkomt.
Bij de verbouwing is men niet over één nacht ijs gegaan, het oude hotel is tot op het karkas gestript waarna zowel de binnen- als buitenkant opnieuw is opgebouwd naar een nieuw ontwerp met een speelse indeling. Via de ingang van het hotel en de receptie kom je nu in een lichte centrale ruimte met split levels voor de lounge, bar en restaurant. De inrichting is speels gehouden in een quasi klassieke stijl in een modern jasje waarbij glas in diverse vormen prominent aanwezig is.
Het terras van het restaurant kijkt uit over het eveneens volledig nieuw ontworpen buitenzwembad waar het na het golfen goed toeven is
De standaardkamers hebben hetzelfde ruime oppervlak van 34m² als voorheen, maar komen door de nieuwe kleurstellingen en gekozen inrichting ruimer over als voorheen. Naast het luxe bed, zitje en schrijftafel, completteren regelbare climate control, 37 inch flatscreen TV, sfeerverlichting, goedgevulde minibar, 100mb WIFI (door het hele hotel), Illy koffiemachine en een badkamer met een apart ligbad en inloopdouche met regendouche het geheel. Voor een standaard kamer met balkon, moet de Superior kamer geboekt worden die verder hetzelfde is. Wie nog groter wil heeft de keuze uit de Dúplex Standard en de Dúplex Superior van 51-56m² die een gescheiden zit- en slaapkamer hebben.
Behalve een kamer in het hotel kan er ook voor gekozen worden om één van de villa’s of appartementen op het resort te huren. Dit is uiteraard vooral voor gezinnen en/of grotere groepen aantrekkelijk. Huurders van een villa of appartement hebben uiteraard ook toegang tot alle hotelfaciliteiten alsmede “the Residents Club”, het luxe Spa & Wellness centrum met fitness.
De PGA Stadium Course is de ultieme test voor iedere golfer, maar voor amateurs die hier spelen, is het wel belangrijk dat zij zich realiseren dat deze baan is ontworpen om de vaardigheden van professionals op de proef te stellen. We hebben het dus over een moeilijke baan met een par van 72 die vanaf de back tees 6.563 meter, de gele tees 6.104 meter en vanaf de rode tees 5.089 meter lang is. Op alle par 4 en 5 holes heb je vanaf de tee een nauwkeurig geplaatst teeshot nodig om uit de problemen te blijven en de hole verder goed uit te kunnen spelen. Ongeveer 14 van de 18 greens zijn verhoogd en zwaar bewaakt door bunkers en bosschages, of ze lopen sterk af naar een kuil, een waterhindernis of andere problemen.
Deze greens moeten dus met een hoge bal worden aangespeeld. Eenmaal op de green begint het volgende avontuur, snelle greens die standaard 10.5 op de Stimp meter zijn met diverse niveaus en lastige te lezen lijnen. Drie puts vanaf zes meter zijn zomaar gebeurd. Gelukkig staat in de stroke saver van iedere green aangegeven hoe de lijnen lopen. Wie hier met een playing handicap van 10 onder de 90 slagen kan blijven, heeft volgens de starter een goede ronde gespeeld!

De PGA Stadium Course is verkozen tot de beste golfbaan van Spanje 2016/2017, en ik kan mij heel goed voorstellen dat golfers die hier een score van 100 of meer maken toch blij van de baan afstappen vanwege de overweldigende ervaring. Zoals van een baan van dit niveau verwacht mag worden, is alles, maar dan ook alles tot in de puntjes verzorgd. Geen eigen set meegenomen? Geen enkel probleem, hier kan gekozen worden uit nieuwe Taylor Made of Titleist huursets!
Wie de PGA Stadium Course misschien toch iets te veel van het goede vindt, kan nog een rondje op de iets eenvoudigere en meer vergevingsgezinde PGA Tour Course spelen. Deze baan heeft ook een par van 72, maar meet vanaf de gele tees 5.546 en vanaf de rode tees 4.719 meter. Kortere holes en bredere fairways en makkelijker aan te spelen greens maken hier het verschil, maar we hebben het nog steeds over een bovengemiddelde golfbaan, dus niet over een makkelijke baan, alleen over een minder moeilijke baan.

Conclusie: Al met al is het nog steeds heerlijk toeven op het PGA Catalunya Resort en blijft het een uitdaging om hier een goede ronde te spelen.