Golf aan de Costa Brava, nog steeds de moeite waard!
Onlangs was ik zo gelukkig om weer eens een klein rondje golf langs de Costa Brava te maken. De banen die ik bezocht waren Perelada Golf Club, Club Golf d’Aro – Mas Nou, PGA Catalunya Stadium Course en Golf Girona, allemaal mooie, goeie en interessante golfbanen.

Perelada Golf Club is een heerlijke licht geonduleerde mediterrane parkbaan aan de voet van de Pyreneeën.Deze uit 1993 stammende PGA Championship golfbaan van de hand van Jorge Soler heeft een par van 71 en is van de gele tees 5.671 meter en van de rode tees 4.724 meter lang. De eerste negen holes zijn een goede intro voor de iets lastigere tweede negen waar met name de longhitters vanaf de tee goed moeten nadenken over hun teeshot. Zoals van een PGA Championship golfbaan verwacht mag worden, is het onderhoud optimaal en biedt de baan ook van de gele en rode tees meer dan voldoende uitdaging met hier en daar “risk rewarding” mogelijkheden voor de betere spelers. Wie aan de techniek wil werken kan terecht op de Perelada Golf School en gebruik maken van de uitstekende oefenfaciliteiten.
Het sfeervolle in haciënda stijl opgetrokken comfortabel Wine, Spa & Golf Perelada Hotel ligt direct aan de golfbaan met uitzicht op de rondom gelegen golfbaan en wijnlandgoederen waar de druiven voor de bekende mousserende cava wijnen groeien. De fijnproever komt in het restaurant van het hotel niets tekort en op de prettig geprijsde uitgebreide wijnkaart is een uitgebreide selectie van lokale wijnen te vinden. Om de beleving compleet te maken is een bezoek aan de sfeervolle Wine Spa aan te bevelen.
Liefhebbers van golf in de bergen komen helemaal aan hun trekken op Golf D’Aro Mas Nou bij Platja d’Aro nabij Girona. Mas Nou is gelegen op een bergplateau op 300 meter boven de zeespiegel met spectaculaire uitzichten op zowel de Pyreneeën als de Middellandse Zee. Op deze baan met uitdagende hoogteverschillen komen golfers van elk niveau aan hun sportieve trekken. Vanaf de gele tees meet de baan 6.004 en vanaf de rode tees 5.031 meter wat best fors is voor een bergbaan. Wat direct opvalt is de hoge kwaliteit van onderhoud van tees, fairways, bunkers en greens.
Alles ziet er perfect verzorgd uit. Bezoekers van buiten wordt aangeraden een buggy te nemen terwijl de locals en leden van de baan allemaal lopen, wat erg moedig is aangezien deze baan een echte kuitenbijter is. Deze baan kent enkele blinde slagen waarbij het verstandig is om even vooruit te gaan om te kijken waar de bal naar toe moet. Een fototoestel hoort op deze baan absoluut tot de basisuitrusting zodat thuis iedereen jaloers gemaakt kan worden met de mooie foto’s.
Wie zelf wil ervaren hoe lastig het is om op een golfbaan van de Final Stage van de Qualifying School en het laatste Spaanse Open te spelen mag de PGA Catalunya Stadium Course niet overslaan. De baan meet 6.104 meter van de gele en 5.089 meter van de rode tees met een par van 72. De Stadium Course is deels een heuvelachtige bosbaan en deels een open parkbaan met veel water waar precisie en goed course management de sleutelwoorden zijn. Wat maakt deze baan nou zo moeilijk? Als je de scorekaart bekijkt is de langste par-5 voor de heren vanaf de gele tees slechts 476 meter terwijl de gemiddelde golfbaan in Nederland wel een par 5 van minstens 500 meter heeft, dus dat valt wel mee. Als het lukt om de bal vanaf de tee op de fairway te houden wordt het vanaf 150 meter vanaf de green uitdagend, 14 van de 18 greens zijn verhoogd en zwaar bewaakt door bunkers en bosschages of ze lopen sterk af in een ravijn of een kuil.
Als je de green niet met een hoge bal aan kan spelen, heb je een probleem. Eenmaal op de green begint het volgende avontuur, de greens hebben veelal meerdere niveaus en ondulaties en zijn ongelooflijk snel. Daarnaast is het moeilijk om de lijnen en de grain van het gras te lezen, een vierput vanaf zes meter is zo gebeurd. Wie hier met een playing handicap van 10 onder de 90 slagen kan blijven, heeft volgens de caddy master een goede ronde gespeeld.
We sluiten af met een ronde op de charmante geaccidenteerde parkbaan van Golf Girona. Deze rustige parkbaan met hoogteverschillen en uitstekende oefenfaciliteiten is een allemansvriendje en ligt op slechts vier kilometer van het centrum van Girona. De hogere handicapper kan hier prima uit de voeten terwijl de betere speler op diverse holes de keuze heeft tussen een risk rewarding shot of behoudend spel. Met een par van 72 en een lengte van 6.058 meter vanaf de gele en 5.190 meter vanaf de rode tees is het een volwassen baan. Hoewel het onderhoud misschien iets achterblijft bij dat van de voorgaande drie banen is de kwaliteit nog steeds ruim voldoende om te genieten van een heerlijke ronde met goed ontworpen holes in een heerlijke rustige omgeving.

Golf aan de Costa Brava is leuk en kan zeer uitdagend zijn dankzij de ruime keuze uit golfbanen. De concurrentie met Portugal en andere delen van Spanje zorgt er voor dat er continu gewerkt wordt aan verbetering van faciliteiten, service en de hoogte van de greenfees waardoor het zeer zeker de moeite waard is om de Costa Brava (weer) te overwegen bij de keuze voor uw volgende golftrip!