Valenciaaaaa!!!
En dan is het zo ver, uit de drie genomineerde golfbestemmingen voor de jaarlijkse golftrip van de vriendenclub “De Bitterbal” wordt de winnende bestemming getrokken. Geroffel op de tafels, stilte, en dan het verlossende woord ……. “Valenciaaaaa, we gaan naar Valenciaaaaa!”. Het wordt een 3-daagse trip met twee overnachtingen. Zaterdagochtend met de eerste Transavia vlucht van 07.20 uur heen en maandagavond om 20.30 uur met de laatste Transavia vlucht terug waardoor je ter plaatse drie volledige dagen hebt om te golfen en het maar één vrije dag kost.
Direct na de landing in Valencia en het verzamelen van de bagage wordt er koers gezet naar het 45 minuten verderop gelegen El Bosque. Deze Heuvelachtige parkbaan uit 1975 is een meesterwerk van de hand van Robert Trent Sr. en was in het verleden gastheer voor diverse grote toernooien. De over het algemeen brede fairways nodigen uit om vanaf de tee voluit te gaan, maar uiteraard kan dat niet ongestraft omdat op strategische plekken bunkers of andere hindernissen liggen om slechte slagen af te straffen. De uitdaging op El Bosque ligt op iedere hole in de approach naar de green. Alle greens hebben meerdere niveaus en de positie van de vlag kan zomaar drie stokken schelen. Daarnaast zijn de meeste greens ook nog eens verhoogd en zwaar bewaakt door bunkers rondom of sterk aflopend waardoor een lastige pitch slag terug overblijft als de green gemist wordt of de bal van de green afrolt.
Op diverse holes maken grote plassen water voor de green de approach extra uitdagend. El Bosque is een goede baan om de trip mee te beginnen, niet extreem moeilijk, maar meer dan voldoende uitdagend voor spelers van elk niveau. Zoals op een dergelijke baan verwacht mag worden, is de kwaliteit bovengemiddeld. Daarnaast is het vanaf de hoger gelegen holes genieten van het uitzicht naar de zee toe. Het clubhuis uit 2003 is modern en van alle gemakken, zoals sauna en Turks stoombad in de kleedkamer, voorzien.
Valencia is een gezellige stad met een heerlijke terrasjescultuur met leuke smalle straatjes en sfeervolle pleinen vol restaurants en cafés waar de plaatselijke bevolking zich tot in de kleine uurtjes vermaakt. Zoals algemeen bekend, gaan de Spanjaarden meestal niet voor negen uur in de avond aan tafel. Voor die tijd wordt er eerst gezellig geborreld, eventueel vergezeld van tapas om de eetlust op te wekken.
Een gezellige authentieke locatie daarvoor is Cafe de las Horas waar de locale specialiteit Agua de Valencia wordt geserveerd, een soort sangria op sinaasappelbasis, heerlijk maar verraderlijk! In restaurant La Cata of Casa Montaña kan vervolgens uitgebreid genoten worden van de Valenciaanse keuken in tapas stijl, uiteraard vergezeld van een aantal smakelijke lokale wijnen.
Na een avond geweldig eten en drinken verschijnen de Bitterballen de volgende dag enigszins wazig op La Galiana in het heuvelachtige achterland zuidelijk van Valencia. Deze spectaculaire golfbaan van de hand van Felipe Rodrigues opende in 2011 de poorten en gold meteen als één van de meest veelbelovende nieuwkomers van Spanje. Vanaf het hooggelegen tijdelijke clubhuis wordt er vanaf holes 1 en 10 naar de lager gelegen holes in de vallei gespeeld. Ook hier vragen uitdagende verhoogde en razendsnelle greens om precisie bij het aanspelen, een gemiste green eindigt altijd in de problemen.
Deze baan vraagt om goed course management en vergt het uiterste van de vaardigheden. De omgeving is ronduit betoverend te noemen, de baan wordt omgeven door rotsmassieven die goudkleurig oplichten in de zon en vanaf de hoger gelegen holes is het uitzicht magnifiek. De baan is door de enorme hoogteverschillen zwaar om te lopen, dus een buggy is aan te bevelen. Als die vooraf wordt gereserveerd, dan staat die bij aankomst met je naam er op klaar.
De trip wordt op de laatste dag afgesloten met een bezoek aan El Saler de baan waar meermaals het Spaans Open werd gespeeld en waar het baanrecord van 62 door Bernhard Langer nog steeds ongeslagen is. El Saler pretendeert de enige Spaanse links course te zijn maar is in werkelijkheid een seaside course aangevuld met enkele links holes langs het strand. El Saler is een golfbaan met een grote reputatie en maakt die reputatie helemaal waar. Tees, fairways, bunkers en greens zijn van meer dan bovengemiddelde kwaliteit en de baan is een uitdaging voor spelers van elk niveau.
Ook hier vormt de approach naar de lastige greens iedere keer weer een enorme uitdaging. Eenmaal op de green begint het volgende avontuur, putten op een razendsnelle green, waarbij voor een vlakke put van 4 meter alleen het in beweging brengen van de bal vaak al voldoende is om voorbij de hole te schieten. Op El Saler je handicap spelen is een hele prestatie, zelfs met de gemiddeld 3 extra slagen die je hier krijgt.

Na de ronde wordt de trip door de “Bitterballen” in het moderne clubhuis afgesloten met een traditionele paella maaltijd en een laatste enthousiast “Salud!” waarna moe maar voldaan wordt vertrokken naar het vliegveld voor de vlucht terug naar huis.