“Go with the Pro”: met de Pro op golfstage aan de Costa del Sol en in Andalusië
Zo begin van het jaar in de aanloop naar het nieuwe seizoen lijken veel golfers aan een zware “golfdepressie” te lijden. Een combinatie van verwaterde techniek, gevoel en verdwenen bubbels uit het voorheen zo bruisende sociale golfleven. Maar vrees niet, er is een plezierige oplossing voor dit probleem, en wat is er nou mooier dan het nuttige met het aangename te verenigen?

De formule is simpel, er wordt met één van de 10 deskundige deelnemende clubprofessionals naar het zonnige zuiden van Spanje afgereisd om aldaar op ontspannen en aangename wijze de techniek bij te schaven en ondertussen ook het sociale golfleven weer nieuw leven in te blazen.

Onder de deskundige leiding van de professional wordt de verwaterde techniek bijgeschaafd zodat de bal weer beter geraakt gaat worden voor beter resultaat in de baan. De deelnemers worden naar keuze ondergebracht in het bekende vier sterren Hotel Guadalmina bij Marbella of het vier sterren Iberostar Hotel Royal Andalus bij Chiclana de la Frontera.

Guadalmina Golf & Spa Resort is bij vele Nederlandse golfers bekend en ligt in een rustige villawijk van Marbella op ongeveer 40 minuten rijden van de luchthaven van Málaga. Het comfortabele hotel heeft een echte Spaanse sfeer en ligt direct aan het strand van Marbella op ongeveer 10 minuten rijden van zowel de oude binnenstad van Marbella als het geliefde Puerto Banús en beschikt over een prachtig zwembad en privéstrand. Op het resort zijn twee 18 holes championship courses te vinden, Guadalmina Noord en Guadalmina Zuid, een 9 holes Pitch & Putt en uitgebreide oefenfaciliteiten.
Guadalmina South Course (Campo Sur) ligt direct aan het hotel en hotelgasten mogen starten op de (enige) direct aan het strand gelegen hole 10 waarvan de tee vrijwel aan het terras van het hotel ligt. De South Course is zonder meer de moeilijkere van de twee wat ook duidelijk blijkt uit het verschil in slagen die je mee krijgt. Het verschil in het aantal slagen dat je op beide banen meekrijgt, kan zomaar oplopen tot 7 slagen! De moeilijkheid ligt hem vooral in de smalle fairways en hoge, oude bomen die vaak in de weg staan en dus goed course management vergen.
Guadalmina Norte Course (Campo Norte) op enkele minuten rijden van het hotel, is licht geaccidenteerd met meer (verborgen) waterhindernissen dan de South Course en ligt meer ingeklemd tussen de behuizing van de villawijk dan de South Course.

De twee 18 holes banen, 9 holes Pitch & Putt Course en oefenfaciliteiten maken van Guadalmina een perfecte locatie voor groepen van alle niveaus en het spreekt voor zich dat de kwaliteit en het onderhoud van alle faciliteiten uitstekend is.
Op ongeveer 20 minuten rijden zuidelijk van Guadalmina liggen de uitdagende 27 holes van Almenara Golf Club, Sotogrande. Dankzij de drie maal 9 holes (Los Pinos, Los Arconoques en Los Lagos) kunnen er drie verschillende combinaties van 18 holes gespeeld worden. De combinatie Los Pinos – Los Arconoques wordt beschouwd als de beste combinatie. Almenara is niet direct geschikt voor de beginner, ongeacht welke combinatie wordt gespeeld. Op Almenara wordt het uiterste van de vaardigheden gevraagd om met een redelijke score binnen te komen. Uitdagende holes met hoogteverschillen, waterhindernissen, bomen en smalle fairways wisselen elkaar af, een echte traktatie voor de iets meer gevorderde golfer met voldoende lengte die zijn vaardigheden wil testen.

Het moderne en comfortabele Iberostar Hotel Royal Andalus ligt aan het mooie duinstrand van La Barossa, Novo Sancti Petri op ongeveer 65 kilometer van het vliegveld van Jerez. Het hotel beschikt over een groot zwembad en een Beach Club op het ruime privéstrand van het hotel.
Direct aan het hotel liggen de drie maal 18 holes van Club de Golfe Novo Sancti Petri (Recorrido A -Mar y Pinos, Recorrido B – Centro, en Recorrido C – Campano). De eerste negen holes van Recorrido A zijn ontworpen door Seve Ballesteros en liggen langs de kust, de tweede negen liggen landinwaarts. Recorrido B & C liggen beiden landinwaarts, beginnen met vlakke holes, eindigen met heuvelachtige holes, en hebben vanaf diverse punten van de baan uitzicht op de Atlantische Oceaan. Alle drie de banen zijn goed speelbaar voor zoveel hoge als lage handicappers met een goede afwisseling in karakter, hoewel Recorrido A vanwege de eerste negen holes langs de kust over het algemeen qua beleving het hoogst scoort. Op de Golf Academy zijn er drie driving ranges, Chip & Putt holes, oefenbunkers, en oefengreens, en uiteraard ook hier weer alles in onberispelijke staat van onderhoud. Kortom, de ideale locatie voor een golfstage.
Als extraatje is een uitstapje naar de Rots van Gibraltar, Cadiz, of het 20 minuten in het binnenland gelegen Montenmedio Golf & Country Club een aanrader. Op dit landgoed met een heuse haciënda, waar behalve het clubhuis ook enkele hotelkamers zijn ondergebracht, ligt een prachtige heuvelachtige parkbaan. Prachtige uitzichten op de omgeving en plotseling opdagende herten leiden de aandacht meer dan eens af van het spel. Door de ligging in de bossen is het hier een oase van rust en een genot om te spelen voor spelers van elk niveau.
edereen zal zich wel kunnen voorstellen dat een golfstage onder begeleiding van gedreven maar vooral gezellige professionals op zulke locaties eigenlijk één groot feest is waarbij het nuttige met het aangename wordt verenigd.