De gouden golfkust van Spanje
Spanje zal ongeacht de concurrentie van nieuwe golfbestemmingen om meerdere redenen altijd een geliefde golfbestemming blijven. Het is moeilijk voor te stellen, maar zelfs Spanje kent nog steeds relatief onbekende streken die juweeltjes van golfbanen herbergen. Zoals de Costa Dorada (in het Catalaans Costa Daurada, en letterlijk vertaald “Gouden Kust”) dat deel uitmaakt van de 216 kilometer lange kust van Catalonië die van het kustplaatsje Cunit zuidelijk van Barcelona tot aan de delta van de rivier de Ebro in het zuiden loopt. De Costa Dorada is bij de meeste toeristen vooral bekend om zijn mooie zandstranden en kristalhelder ondiep water bij de bekende badplaatsen Salou, Cambrils en Ampolla. Maar behalve zijn vermaarde stranden, heeft de Costa Dorada ook veel te bieden op het gebied van historie, cultuur, gastronomie, en …….. uiteraard ook golf. Maar liefst 7 interessante en uitdagende golfbanen wachten er op om door golfers van elk niveau bedwongen te worden. Omdat de Costa Dorada nog relatief onbekend is onder de reizende golfers brengt dat een paar prettige voordelen met zich mee, zoals rustige banen en betaalbare greenfees.
Op Lumine Golf Resort heeft u de keuze uit Lumine Hills, een heerlijke 18 holes parkbaan met heuvelachtig karakter waar spelers van elk niveau zich thuis zullen voelen en Lumine Lakes, een technische baan van de hand van Greg Norman waar, zoals de naam al doet vermoeden, water de hoofdrol speelt. Op deze baan gaat het niet zo zeer om lengte maar om precisie en course management omdat op maar liefst 15 holes op nadrukkelijke wijze water in het spel is. Hogere handicappers zullen zich op Lumine Lakes snel ongelukkig voelen, een echte uitdaging voor de betere speler dus.
Voor degene die even snel 9 holes wil spelen, is er ook nog Lumine Ruins, een kortere 9-holes baan van dezelfde hoge kwaliteit als de 18-holes banen. Alle drie de banen zijn een voorbeeld van moderne goed onderhouden banen die aan de hoogste eisen van lay-out en onderhoud voldoen inclusief een comfortabel en modern clubhuis met bar en restaurant in lounge style, helemaal van deze tijd.
Club de Golf Costa Dorada in de heuvels bij Tarragona is de oudste golfbaan van de streek. De golfclub stamt uit 1983 waaruit al direct blijkt hoe relatief “jong” golf aan de Costa Dorada eigenlijk is. Op deze heuvelachtige parkbaan vinden we veel olijbomen, palmen en andere mediterrane vegetatie. De club beschikt over een prachtig traditioneel clubhuis met muren die zijn opgetrokken uit grote keien uit de omgeving. Het uitstekende traditionele Spaanse streekrestaurant is een geweldige plek om een rondje golf af te sluiten met een lunch of diner. Hoewel het een ledenclub is worden bezoekers hartelijk ontvangen en is contact met de leden snel gemaakt.
Een ander juweel in de omgeving van Tarragona is het door Robert Trent Jones jr. ontworpen Bonmont Golf & Country Club. De baan meet voor de heren vanaf de gele tees 6.080 meter en voor de dames vanaf de rode tees 5.186 meter, maar door de relatief brede fairways is de baan geschikt voor spelers van elk niveau. Dat de baan kwalitatief hoog staat aangeschreven blijkt wel uit het feit dat de PGA hier al twee keer een toernooi heeft gespeeld. Ondanks dat de baan in de heuvels ligt, is het karakter meer geaccidenteerd dan heuvelachtig. Door de hoge ligging in de heuvels is het uitzicht op de Middellandse Zee en het berglandschap van het achterland fenomenaal! Het spreekt uiteraard vanzelfsprekend dat de baan zich altijd in een uitstekende staat van onderhoud bevindt.
Club de Golf Reus Aigüsverde is een aanrader voor midden en hogere handicappers vanwege het vlakke karakter en brede fairways. Een bijzonderheid op deze baan is hole 3 die een kopie is van de beroemde 17e hole van Sawgrass, een par 3 met eilandgreen van 123 meter voor de heren en 108 meter voor de dames. Panoramica Golf & Country Club is een topbaan van de hand van Bernhard Langer bij Castellón en was sinds de opening in 1995 al vier keer gastheer voor het het Spaanse Ladies Open. Toch kunnen ook de hogere handicappers hier prima uit de voeten. Een uitstekende locatie om met een groep van verschillend niveau neer te strijken. Golf La Graiera bij Calafell tenslotte, is met zijn lengte van 6.226 meter vanaf de gele tees voor de heren en 5.445 meter voor de dames vanaf de rode tees één van de langste banen van Spanje. Voor wie het weten wil, vanaf de back tees meet de baan een stevige 6.585 meter!
Omdat geen van de golfbanen nog zelf een hotel heeft, is de golfer aangewezen op een hotel buiten de golfaccommodaties zoals bijvoorbeeld het 5 sterren Gran Palas Hotel in La Pineda, een nieuw en super de luxe accommodatie met een werkelijk onovertroffen spa & wellnes gedeelte en op slechts drie minuten rijden van de ingang van Lumine Golf Resort. De tuin van het hotel ligt direct aan het strand. Wie meer van een kleiner en gezellig familiehotel houdt, is bij Monica van het gelijknamige 4 sterren hotel in Cambrils in uitstekende handen. De flamboyante hoogblonde eigenaresse heeft alle kamers een eigen kleurthema meegegeven en begroet de gasten alsof het vrienden van de familie zijn. Hotel Monica beschikt over een gezellige tuin met zwembad en ligt op niet meer dan drie minuten lopen van de gezellige boulevard van Cambrils. Het moderne en strakkere vier sterren hotel Tryp Port Cambrils tenslotte, ligt op 200 meter van het strand met uitzicht op de jachthaven. Vanuit Cambrils zijn alle golfbanen binnen 15 tot 40 minuten te bereiken.
Cambrils is een uitstekende uitvalsbasis voor een golfvakantie aan de Costa Dorada en bovendien de culinaire hoofdstad van de Costa Dorada waar vooral de Spanjaarden zelf op vakantie gaan terwijl de buitenlanders hoofdzakelijk in het aangrenzende Salou vakantie vieren.
Voor de wijnliefhebbers mag een bezoek aan één van de Priorat wijngaarden in het binnenland, zoals Celler Burgos-Porta bij Poboleda, niet aan het programma ontbreken. De Priorat wordt door vele wijnliefhebbers beschouwd als het beste wijngebied van Spanje.

Het is duidelijk, de Costa Dorada is nú nog een rustige en onontdekte bestemming voor golfers, maar dat zal met al het moois dat ze te bieden hebben niet meer lang duren. Dus als u nog in alle rust van golf aan de Costa Dorada wilt genieten, zou ik niet te lang wachten met het plannen van een reisje naar de gouden golfkust van Spanje!