Golf aan de Costa Brava, voor elke golfer wat wils
De Costa Brava is als vakantiebestemming vooral bekend vanwege de 200 kilometer lange kust met de bekende badplaatsen Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Platja d’Aro en Pals. Maar aan de Costa Brava zijn ook twaalf 18-holes golfbanen en negen pitch & putt banen te vinden langs de kust en in het binnenland waardoor de Costa Brava een volwaardige golfbestemming is die kan worden aangevlogen op Barcelona en Gerona.

Aan de Costa Brava komen golfers van alle niveaus aan hun trekken. Voor zowel beginners als midden en hoge handicappers zijn er diverse prachtig onderhouden resortgolfbanen te vinden waar je niet echt in de grote problemen zal komen als de bal een keer niet helemaal goed wordt geraakt maar die toch voldoende uitdaging bieden om af en toe risico te nemen en aanvallend te spelen zoals bijvoorbeeld Golf Serres de Pals bij de bekende historische badplaats Pals.
Golf Serres de Pals verenigt drie karakters in zich, holes met een links karakter, open waar de altijd aanwezige wind vrij spel heeft, bosholes waar je in de beschutting speelt en holes met veel waterhindernissen. Golf Serres de Pals heeft een par van 72 en is voor de heren vanaf de gele tees 5.986 meter en voor de dames vanaf de rode tees 5.328 meter lang. Het terrein is afwisselend vlak en licht geaccidenteerd, maar echt heuvelachtig wordt het niet. Wél zijn vanaf bijna alle holes de Pyreneeën in de verte als een natuurlijk decor aanwezig. Enkele holes hebben een lichtelijk verhoogde green die dan aan de achterkant uitkijkt op een vallei zoals bijvoorbeeld de green van hole 8, een par 3 van 192 meter door een smalle pijpenla van bomen, een moeilijke maar mooie hole. De moeilijkste hole is hole 14, een rechte par 5 van 487 meter met een smalle fairway die over de hele lengte aan de linkerkant bewaakt wordt door wasteland en langs bijna de hele rechterkant door twee grote waterpartijen waarbij de green rechts tegen de waterpartij geplaatst is. Als de vlag dan ook nog rechts op de green is geplaatst, dan is voor het aanvallen van de vlag moed en precisie vereist. Maar Golf Serres de Pals is vooral een vriendelijke golfbaan, zeer goed onderhouden met zeer vriendelijk personeel aan de balie en in het restaurant. Na afloop van de ronde en even bijkomen op het terras is het zeer de moeite waard om het nabijgelegen historische centrum van Pals te bezoeken.
Torremirona Golf Club bij Navata is alweer een grotere uitdaging waar meer gevergd wordt van de precisie en techniek van de golfer. Deze golfbaan met een par van 72 en een lengte voor de heren vanaf de gele tees van 5.962 en voor de dames vanaf de rode tees 5.124 meter ligt in een vallei waar hij de natuurlijke glooiingen van het terrein volgt. Het terrein is licht geaccidenteerd maar zeker niet heuvelachtig te noemen. Op Torremirona zijn de fairways vergeleken met Serres de Pals smaller gemaaid en is het moeilijk zoeken als de bal in de semi rough belandt. Torremirona is een echte parkbaan met enkele holes die een boskarakter hebben. De fairways zijn vanaf de tee in het landingsgebied over het algemeen vlak en worden versierd door grillige bunkers die gevuld zijn met grof en zwaar zand, bijna fijn grint zelfs.
Eén van de opvallende holes is hole 7, een par 4 dogleg naar links van 353 meter vanaf een verhoogde tee over een waterbassin, na een goede afslag in de knik van de dogleg word je dan getrakteerd op een fantastisch uitzicht op de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Pyreneeën achter de green. Hole 18 tenslotte, een par 5 van 464 meter met aan het einde een dogleg naar rechts, is een uitdagende slothole. Van de verhoogde tee heb je een mooi uitzicht op het clubhuis achter de green die wordt bewaakt door een waterhindernis. Er is voldoende ruimte om flink uit te halen met de afslag, maar de tweede slag zorgt voor een dilemma. Bij een goede afslag is het mogelijk om met de tweede slag de green aan te vallen, maar een te korte slag verdwijnt onherroepelijk in de waterhindernis. Overleg bij het uitspelen van de laatste hole is dus nog wel even nodig. Het clubhuis maakt deel uit van het bijbehorende hotel en heeft zoals in Spanje verwacht mag worden een goede keuken. Na een rondje golf in de ochtend kan er heerlijk op zijn Spaans uitgebreid geluncht worden in het clubhuis.
Voor wie wil weten hoe moeilijk het is om je te kwalificeren voor de European Tour, is het leuk om een rondje te spelen op de Stadium Course van de PGA Golf Catalunya Resort, één van de golfbanen waar afwisselend de final stage van de Qualifying School wordt gespeeld. Dit 5 sterren golf resort biedt naast een luxueus hotel twee 18 holes championship courses, de PGA Tour Course en de PGA Stadium Course.

De PGA Stadium Course is zoals de naam al doet vermoeden gebouwd als een stadion waarbij de hellingen langs de fairways van de holes als natuurlijke tribunes dienst doen. De baan is ontworpen door de Spaanse golflegende Angel Gallardo in samenwerking met Ryder Cup held Neil Coles en was oorspronkelijk bedoeld om in 1997 de Ryder Cup op te spelen. Als gevolg van allerlei interne aangelegenheden binnen de Spaanse organisatie is de Ryder Cup in 1997 echter op Valderama gespeeld waar Europa de Ryder Cup dankzij een 14,5-13,5 overwinning op Amerika kon behouden. Jammer, maar niets aan te doen. Het lag dan ook voor de hand dat deze zeer uitdagende golfbaan die was ontworpen om de beste golfers van de wereld tegen elkaar te laten spelen als luxe resort voor de verwende golfer verder geëxploiteerd zou worden. Het is pas sinds 2008 dat de final stage van de Qualifying School, die tot dat moment op het evenzo beroemde San Roque Golf Resort werd gespeeld, naar het PGA Golf Catalunya Resort kwam.
De PGA Stadium Course is voor de middel tot single handicapper de ultieme test om de vaardigheden te testen. Voor amateurs die hier spelen is wel belangrijk dat zij zich realiseren dat deze baan is ontworpen om de vaardigheden van professionals volledig aan te spreken, we hebben het dus over een moeilijke baan met een par van 72 die voor de heren vanaf de gele tees 6.104 meter (vanaf de back tees zelfs een adembenemende 6.563 meter) en voor de dames vanaf de rode tees 5.089 meter lang is, de dames zijn op deze baan dus duidelijk in het voordeel. Wat maakt deze baan nou zo moeilijk? Als je de scorekaart bekijkt is de langste par-5 voor de heren vanaf de gele tees 476 meter, de gemiddelde golfbaan in Nederland heeft wel een par5 van minstens 500 meter, dus dat valt wel mee. De greens ….. het zijn de greens die de baan zo moeilijk maken. Nee, dat is niet helemaal waar, eigenlijk wordt het al vanaf 150 meter vanaf de green moeilijk, 14 van de 18 greens zijn verhoogd en zwaar bewaakt door bunkers en bosschages, of ze lopen sterk af in een ravijn of een kuil. In ieder geval is het zo dat als je de green niet met een hoge bal aan kan spelen je een probleem hebt. Op een enkele green na is het onmogelijk om de bal de green op te laten rollen of te laten stuiteren, de green moet echt met een hoge bal aangespeeld worden en dan blijven liggen. Maar dan moet er nog geput worden, putten op deze greens is een belevenis op zich. Niet alleen zijn de greens hier standaard 10,5 op de Stimp meter, maar ook is het moeilijk om de lijnen en de grain van het gras te lezen. Vier puts vanaf zes meter is zo gebeurd. Het is dan ook niet voor niets dat in de stroke saver niet alleen de afstanden in de baan staan vermeld, maar als extra hulpmiddel wordt ook van iedere green in een plaatje met pijltjes aangegeven hoe de lijnen lopen. Wie hier met een playing handicap van 10 onder de 90 slagen kan blijven, die heeft een goede ronde gespeeld!
Hoewel alle 18 holes mooie holes zijn, zal ik er toch een paar beschrijven. Hole 3 is een par 5 van 457 meter met aan het einde een lichte dogleg naar links en is één van de weinige holes met een green die niet verhoogd is maar die ter compensatie langs de rechterkant beschermd wordt door bunkers en links en achter als een hoefijzer door water wordt omarmd waarbij de green afloopt naar het water, een prachtige hole. Hole 9, een par 4 van 392 meter met een dogleg naar rechts is volgens de stroke index de moeilijkste hole van de baan. Op deze hole heb je vanaf de verhoogde tee een afslag nodig van minstens 220 meter om een vrije slag naar de green over te houden. Hoewel de slag naar de green ook nog van een hoger gelegen positie is, is de slag naar de green toch niet eenvoudig omdat je de green over een dalletje aan moet spelen en de green aan de voorkant door drie bunkers wordt bewaakt en aan de zijkanten afloopt naar de lager gelegen bomen. Deze 9e hole wordt door veel spelers aangemerkt als de signature hole van de baan.
De PGA Stadium Course is de tweede mooiste golfbaan van Spanje (achter Valderrama Golf Course) en staat in de top 10 van Europa en in de top 100 van de wereld. En ik kan mij heel goed voorstellen dat golfers die hier een score van 100 of meer maken toch blij van de baan afstappen vanwege de overweldigende ervaring die ze net hebben beleefd. Zoals van een baan van deze statuur verwacht mag worden, is alles, maar dan ook alles tot in de puntjes verzorgd. Geen eigen set meegenomen? Geen enkel probleem, hier kan gekozen worden uit nieuwe Taylor Made of Titleist huursets!

Wie de PGA Stadium Course misschien toch iets te veel van het goede vindt, kan nog een rondje op de iets eenvoudigere en meer vergevingsgezinde PGA Tour Course spelen. Deze baan heeft ook een par van 72, maar meet voor de heren vanaf de gele tees 5.546 en voor de dames vanaf de rode tees 4.719 meter. Kortere holes en bredere fairways en makkelijker aan te spelen greens maken hier het verschil, maar we hebben het nog steeds over een bovengemiddelde golfbaan, dus niet over een makkelijke baan, alleen over een minder moeilijke baan.

Het bijbehorende hotel van PGA Golf Catalunya Resort is van de buitenkant een betonnen blokkendoos en komt gedateerd over. Binnen in het hotel is het echter één en al moderne luxe en komt de gast niets te kort! Voor wie meer op traditionele luxe is gesteld, is Perelada Golf Resort ook een aanrader. Een prachtig 5 sterren hotel in klassieke hacienda stijl met een golfbaan die ook in de top 10 van Spanje terug te vinden is.

Golf aan de Costa Brava, een golfbelevenis voor golfers van ieder niveau!