Ritz Carlton Villa Padierna Marbella
De Ritz Carlton Hotels & Resorts behoren wereldwijd tot de beste van de wereld en zitten in dezelfde categorie als bijvoorbeeld Four Seasons Hotels, Fairmont Hotels, Peninsula Hotels en Oberoi Hotels, de eredivisie van de hotelwereld dus. Het hotel is vernoemd naar de Graaf van Villa Padierna, één van de laatste grote Spaanse aristocraten.
Het hoofdgebouw is opgetrokken in de stijl van een Italiaans Palazzo, lange galerijen met pilaren, of je op de filmset van een historische kostuumfilm rondloopt. Eigenlijk komt het hotel het best tot zijn recht als het donker is. Door de uitgekiende verlichting verandert het hotel dan in een sprookje. Het is beslist de moeite waard om ’s-avonds even naar buiten te lopen om het verlichte hotel van een afstandje te bekijken. De eenvoudigste kamers ademen al de nodige luxe uit waar je je als vermoeide reiziger en golfer in onderdompelt om volledig te ontspannen. Een luxe Spa en goede restaurants maken het plaatje compleet.
Vanuit het hotel loop je zo de pro-shop van Flamingos Golf Course in, heel geriefelijk allemaal. Flamingos Golf Course heeft een par van 71 en meet voor de heren 5.714 meter en voor de dames 4.828 meter. Dat lijkt kort, maar door de hoogteverschillen is het vooral heuvelopwaarts toch moeizaam spelen. De baan is ontworpen door Dr. Antonio Garcia Garrido, een familienaam die in het Spaanse golf veel voorkomt. In 2002, 2003, en 2004 was Flamingos Golf Course gastheer voor de finale van het European Senior PGA. We hebben het dus niet over zomaar de eerste de beste golfbaan, maar over een golfbaan met statuur! Vanwege overmatige regenval tijdens de tweede helft van ons verblijf hebben we de Alferini Golf Course helaas niet kunnen spelen, die komt een andere keer nog wel aan de beurt.
Als je hier neergezet wordt zonder dat iemand je verteld waar je bent, zou je je zo maar in een Toscaans landschap wanen, geen palmbonen die zo kenmerkend zijn voor de Costa del Sol, maar cipressen en coniferen zoals je die in het Toscaanse landschap ziet.

Zoals al eerder vermeld hebben we hier te maken met een baan met een heuvelachtig karakter die het nodige van de kuiten vergt als er gelopen wordt, maar uiteraard zal niemand je voor een watje uitmaken als je toch maar besluit om een buggy te nemen. Het is bijna overbodig om te vermelden dat het om een zeer goed onderhouden baan gaat met mooie volle, dichte, verende fairways en zachte snelle green die voor ons simpele amateurs niet altijd even makkelijk te lezen zijn. Een achteloos gespeelde put kan zomaar ergens eindigen waar je het niet verwacht.
Hole 1 is al gelijk een hole met een uitdagende verhoogde afslag over een ravijntje met een rivier. Het gaat hier om een recht-toe-recht-aan par-5 van 429 meter met halverwege een heuvelrug die het zicht op de green ontneemt. Als het je dus niet lukt om met je afslag bovenop de heuvelrug te komen, zie je de green dus pas met je derde slag. Gelukkig is de green vrij groot en eenvoudig aan te spelen.

Hole 9, een par-4 van 316 meter heeft een spannende verhoogde afslag over de weg naar het hotel naar een smalle fairway. De tweede slag naar de lager gelegen goed bewaakte green vergt veel precisie, maar de greens pakken zoals gezegd goed, en een bal die op de green landt, blijft ook op de green liggen.
De signature hole van deze baan is zonder meer de 351 meter lange par-4 van hole 10. Vanaf de, wederom, verhoogde tee kijk je uit op een grote ruit waarvan het middelste deel rough is. Je kan er voor kiezen om met twee ijzers over de veilige lage linkerkant te spelen, of om met de driver de bal over de gevaarlijke hoge rechterkant vlak voor de green of op de green te spelen. Een hole waar je dus de keuze hebt tussen “No guts, no glory” en “Play it sensible”. De 381 meter lange par-4 slothole leidt tenslotte terug omhoog naar het clubhuis waar het terras uitnodigend wacht.

En als u even geen zin heeft om te golfen of gewoon even weg wilt uit het hotel, dan ligt het oude centrum van Marbella en Porte Manouche praktisch om de hoek van het hotel!