Brabantse gezelligheid op Château les Merles in de Dordogne
Op slechts 20 minuten rijden van het vliegveld Bergerac Dordogne Perigord ligt in de gemeente Mouleydier het Château les Merles waar Brabander Jan van Grinsven zijn droom heeft verwezenlijkt: kasteelheer worden van een heus château in Frankrijk. Samen met echtgenote en kasteelvrouwe José lijkt Jan voorlopig het eindstation van een turbulent leven bereikt te hebben. “Hier wil ik oud worden en mij er helemaal op richten het mijn gasten naar de zin te maken” vertelt eigenaar Jan onderwijl nippend van zijn glas Pécharmant van het naburige Château Champarel.

Na acht jaar als eigenaar/schipper van een klassiek 36 meter jacht betalende gasten rond de wereld te hebben gevaren, was het tijd om het gastheerschap wat hij zo graag uitoefent, op het vaste land voort te zetten. Na een lange zoektocht door Spanje en Frankrijk stuitte hij in 2003 tenslotte op het in verval geraakte Château les Merles. Jan en zijn vrouw José waren op slag verloren, een “coup de coer” zoals Jan het zelf zegt. De koop van het château en de bijbehorende golfbaan was vlot gesloten en de hele familie ging direct aan de slag met de renovatie van het château en de bijgebouwen met de hulp van broer Joris die architect is en gespecialiseerd in het restaureren van historische panden. Kortom, een prachtig familieproject.
Eén en ander heeft door het hele château geresulteerd in een prachtig smaakvol interieur waar de basiskleuren zwart en wit dankzij de uitgekiende verlichting voor een warme sfeer zorgen. Opvallend is dat de moderne accenten volledig harmoniëren met het historische karakter van het pand en nergens detoneert. De kamers hebben gratis wifi en zijn ruim en comfortabel met strakke moderne badkamers, ook hier weer alles in zwart en wit.
De golfbaan is een par 35 van 2.550 meter voor de mannen en 2.290 meter voor de dames met uitdagende holes. Het gaat hier om een compacte enigszins geaccidenteerde golfbaan waar precisie belangrijker is dan lengte. De langste hole is een par 5 van 488 meter en de kortste par 4 is slechts 230 meter. Het leuke aan deze baan is echter dat hoe korter de hole is, hoe smaller de fairway en hoe kleiner de green is. Zoals ik al zei, precisie is hier belangrijker dan lengte, op een aantal holes moet echt door een pijpenla van bomen worden afgeslagen. Een echte uitdagende golfbaan die het waard is om een paar keer te spelen. In de baan veel water en vooral heel veel bomen, lekkere volle sappige fairways en snelle greens. Door de relatief korte holes komen ook de hogere handicappers hier prima uit de voeten terwijl de baan voor lagere handicappers weer “risk rewarding” is.
De Dordogne/Perigord staat natuurlijk bekend als een culinair paradijs, zo ook Château les Merles waar chefkok Bas Holten de scepter zwaait in de keuken. Bas heeft bij diverse sterren restaurants gewerkt waaronder ook het fameuze 3 sterren restaurant L’Auberge Du Pont de Collonges van Paul Bocuse. Er wordt hoofdzakelijk gewerkt met streekproducten en groenten en kruiden uit de eigen tuin wat de de kaart veel authenticiteit geeft. Uiteraard is ook de wijnkelder goed gesorteerd waardoor de perfecte wijn-spijs combinatie altijd gevonden wordt. Voor de liefhebbers kan er ook een culinair verblijf met kook cursus worden geboekt, wijnproeverij en bezoekjes aan diverse wijn chateaus.
Verder beschikt Château les Merles ook nog over een tennisbaan en een wellnes-centrum. Kortom, Château les Merles biedt een totaal “genietpakket” om volledig tot rust te komen, en de geboren gastheer Jan zal er voor zorgen dat het de gasten aan niets ontbreekt. Oh ja, Château les Merles is ook geselecteerd door Mr. & Mrs. Smith Hotels, een prestigieuze erkenning van kwaliteit!